De fem største filmpriser

24. marts 2021

Med den danske film Druk, der nu er nomineret til en Oscar i 2021 og har vundet adskillige andre filmpriser på vejen dertil, er det på sin plads med en oversigt over de fem største filmpriser.

Ud af de fem der nævnes er der taget udgangspunkt i de største filmpriser for en dansk film, altså hvilke priser en dansk film helst vil vinde. Det kan afsløres allerede nu at den danske film Druk er nomineret til fem ud af de fem filmpriser på denne liste.

Oscar – Verdens største filmprisuddeling

Oscar-uddelingen er verdens største og mest kendte prisuddeling i filmverdenen, og den har eksisteret siden 1929. Igennem tiden har flere danske film og kortfilm vundet en pris ved Oscar-uddelingen og der har også været individuelle priser og nomineringer til danske instruktører og skuespillere.

I år er Druk som sagt nomineret til en Oscar i kategorien bedste internationale film, en kategori som danske film har vundet et par gange før. Showet finder sted hvert år – et par måneder inden i året.

Golden Globe

Golden Globe er en næsten ligeså stor filmpris som Oscar-prisen, men forskellen er at der her er også uddeles priser til de bedste TV-programmer og -serier, det er også grunden til at den mest prestigefyldte prisuddeling er Oscars.

Golden Globe har eksistere siden 1944. Den uddeles både til amerikanske og internationale film og serier, selv om det er en filmpris med oprindelse i Hollywood og dermed USA. Den afholdes årligt i januar måned.

Den Gyldne Palme

Den Gyldne Palme bliver uddelt hvert år til Cannes Film Festival og er nok den mest prestigefyldte europæiske filmpris. Typisk bliver den også uddelt til lidt mere skæve film, der primært er særlige i filmkritikerens øjne.

Cannes Film Festival er den mest prestigefyldte filmfestival i verden, selvom selve filmprisen måske overgås af Oscar. Der er også kun en filmpris ved festivalen, til gengæld præsenteres en masse nye film også til festivalen hvert år når den afholdes.

Robert Prisen

Den danske filmpriser er de største priser at vinde for danske film, for det er typisk danskere der forstår filmene bedst og derfor har film priserne her også mere betydning for dem der laver filmen. Karrieremæssigt har det selvfølgelig langt større betydning af vinde en Oscar.

Robert er en af de største danske filmpriser der uddeles af det danske FilmAkademiet og dermed kollegaer til vinderne af priserne ved Robert-uddelingen. Ligesom de fleste andre filmpriser uddeles de i starten af året for det forgangne år, dvs. januar/februar måned.

Bodil Prisen

Bodil Prisen er en anden stor dansk filmpris og nok på linje med Robert Prisen, men forskellen er at denne pris uddeles af de danske filmkritikere og ikke kollegaerne. Til prisuddelingen er der alle de klassiske kategorier som biroller, hovedroller, film, dokumentarfilm og talentprisen.

Bodil Prisen uddeles i starten året typisk, hvor alle kritikere har meldt ind med deres mening, men ofte lidt senere end de andre filmpriser uddeles.

Der findes et hav af filmpriser, dette er blot et lille udpluk af nogle af de allerstørste, udover dem kan der nævnes følgende store og respekterede filmpriser:

  • Césarprisen
  • BAFTA – British Academy Film Awards
  • European Film Awards
  • Guldbjørnen
  • Guldløven

Derudover over er der en masse mindre anerkendte filmpriser eller priser med et smallere fokus af film. Du kan se en oversigt over alle filmpriser her, hvor du også kan læse meget mere om hvert enkelt filmpris gennem tiden, de årlige nomineringer og vindere.

Film er en vigtig del af kulturen i ethvert land og afspejler ofte kulturen i det land, hvorfor disse internationale filmpriser også er så vigtige, da det breder kendskaben til film andre lande og dermed forståelsen for vores forskellige kulturer.