Gavekultur og kunsten af give de rette gaver

18. marts 2021

Det at give gaver, er en ældgammel tradition, og en fast del af livet hos de fleste mennesker verden over. De bliver brugt på både godt og ondt, i et utal af forskellige sammenhænge.

Typisk giver vi gaver til de populære anledninger som fødselsdag og jul, men det er langt fra de eneste tidspunkter, hvor vi benytter os af gaver i vores kultur.

Gaver bliver brugt til at symbolisere alt fra glæde til sympati. Dertil bruges de også til humoristiske indslag, og endda til kommunikation, både blandt almindelige mennesker såvel som virksomheder. Det at finde de rigtige gaveideer, og dermed give de rette gaver i de rette sammenhænge, er en kunst i sig selv. Det er ikke en kunst du vil lære i skolen, på et kursus eller endda læse i en bog. Det er en kunst, som du lærer fra den kultur du vokser op i.

Gaveanledninger og gavetyper

Vi bruger blandt andet gaver til at lykønske og gratulere, når nogen vi kender har opnået noget stort i livet, som f.eks. et jubilæum eller gennemført uddannelse. Det viser at vi er stolte af personen, og dét han eller hun har formået at fuldføre. Samtidig viser det, at vi er glade på personens vegne, og ønsker at fejre dem og deres præstation.

På den anden side, bruger vi også gaver til at vise sympati, når nogen vi kender, går gennem en hård tid. Det kan være de har mistet nogen som stod dem nær, er blevet fyret for jobbet, eller blot har en dårlig dag. I tilfælde som disse, kan en gave hjælpe til et få personen i bedre humør, og virke som et lille plaster på såret. Ved denne type gave, er det ofte ikke den fysiske gave i sig selv som hjælper, men tanken bag. Det er det, at modtageren kan se, at der er nogen som tænker dem og holder af dem, på trods af hvad de måtte gå igennem i livet.

Gaver til børn

Danske børn bliver med det samme de bliver født, inddraget i vores gavekultur. Forældrene, og nogle gange barnet, får en barselsgave omkring den tid de bliver født. Næste skridt er dåben, hvor barnet får dåbsgaver fra både forældre, bedsteforældre, familie og venner. Dertil bliver barnet med det samme indviet i de årlige gavetraditioner, hvor de 2 største er jul og fødselsdag. Dvs. at der som min. er 2 anledninger om året, som barnet glæder sig til, mere end noget andet. Det er ikke kun selve fødselsdagen og juleaften, hvor gaverne gives, som er en del af kulturen. Det er også hele optakten med at finde gaveønsker, skrive ønskeseddel og glæde sig til den store dag.

Senere i barnets liv kommer konfirmationen, som typisk er den dag i deres liv som barn, hvor de får de største gaver. Konfirmationen er den dag i deres liv, hvor de går fra at være barn til at blive ’’voksne’’, og det skal selvfølgelig fejres, både med fest og gaver. Konfirmationsgaver er typisk større end både fødselsdagsgaver og julegaver. Skal du have fundet den helt rigtige konfirmationsgave, er det derfor nogle andre gaveideer, du skal på udkig efter.

Gaver i voksenlivet

Det er ikke kun børn der er tradition for at give gaver til, tværtimod. De store gaveanledninger starter allerede fra dag 1 i voksenlivet, nemlig på vores 18 års fødselsdag. Herudover er der studentergaver, bryllupsgaver og jubilæumsgaver, for ikke at tale om de runde fødselsdage, som tradition tro, altid fejres med en stor fest. I vores kultur er det ofte sådan, at hvor der er en anledning som fejres med en fest, er der også masser af gaver indblandet.
Gavekulturen er en kultur som er i konstant udvikling. Vi giver ikke kun flere og flere gaver, de bliver også større og større. Det er f.eks. ikke unormalt, er se 10-12 årige børn, få dyre telefoner og andre gadgets i julegave.

Samtidig giver vi også vores partnere store gaver når der er anledning til det. Her i blandt dyre smykker, ure og udlandsrejser. Det er en interessant udvikling, som bliver spændende at følge, og se hvor lang tid fortsætter. På et tidspunkt er der chance for, at udvikling begynder at gå i en anden retning. En retning hvor kulturen ændrer sig, og hvor befolkningen begynder at gå mere op i klima, samvær og oplevelser sammen, frem for materielle gaver.