Hvordan kommer man i gang med at male akrylmaling?

21. august 2023

At male er en fantastisk hobby at bruge sin fritid på. Hvis du gerne vil lære at male og har besluttet dig for at kaste dig over akrylmaling, får du her en kort guide til de mest basale materialer du bør anskaffe dig.

Lærreder

Der findes tre forskellige typer lærreder: Hør, bomuld og lærreder med blandingsprodukter af syntetiske fibre. Bomuld er billigst, men suger også meget maling og er derfor “dyrere i drift”. De er til gengæld gode at øve sig på. Hør er den dyreste type, men også det mest modstandsdygtige materiale. Hør suger mindst maling og stoffet bliver ikke slapt når det bliver vådt. Lærreder af blandingsprodukter er en mellemting hvad der angår både pris og kvalitet.

Maling

Der findes akrylmaling i alle prisklasser. Nogle af de mest populære mærker er Golden, Marimeri farver, Amsterdam og Schmincke farver. Du bør som en start investere i en blå, rød og gul farve, som er grundfarverne, og så kan du blande dig til mange andre farver. Derudover bør du anskaffe dig en sort og en hvid.

Pensler

Du bør anskaffe dig et basisudvalg af pensler, bestående af både almindelige og brede pensler. Ligesom med malingen, findes der pensler i alle prisklasser. Billige pensler med svinehår taber ofte hårene, hvilket kan være irriterende. Desuden er hårene på billige pensler ofte grovere end på dyre pensler. Du kan dog få billige pensler i for eksempel Søstrene Grene der er ganske udmærket. Det kan dog også anbefales at investere i lidt færre, men bedre pensler. De dyrere pensler er ligeledes nemmere at rengøre.

Og alt det andet…

Det gode ved akrylmaling er at man kan lave mange forskellige effekter. Der findes et hav af forskellige materialer du kan købe til at lave effekter i dine malerier med og de kan være sjove at bruge. Sandheden er dog at du ofte lige så godt kan bruge ting du finder i dit eget hjem, såsom køkkensvampe, gamle klude, pap, plastikkrus, tomme køkkenruller eller noget helt andet. Det er kun fantasien der sætter grænser. Du kan finde inspiration til hvilke almindelige ting du kan bruge til at lave effekter i dine malerier i videoen her:

Inspiration og støtte

Efter du har anskaffet dig de mest nødvendige ting til at komme i gang med at male med akryl, er det bare at kaste sig ud i det. Hvis du stadig mangler lidt hjælp eller støtte til at komme i gang, kan du tage et online malekursus hvor du kan lære at male med akrylmaling. Et eksempel på sådan et kursus finder du her: Lær at male på onlinemalerskolen.com