Underholdning / Bøger / Kultur

The Handmaid’s Tale – uhyggeligt aktuel opera af Poul Ruders

Poul Ruders’ gåsehudsfremkaldende opera over Margaret Atwoods dystopiske roman får premiere i ny opsætning.

Poul Ruders’ opera The Handmaid’s Tale (Tjenerindens fortælling) er mere aktuel end nogensinde i en verden, hvor basale menneskerettigheder er under pres flere steder, og nu kan den dramatiske opera opleves i en ny opsætning i Operaen.

Det Kongelige Teaters tidligere operachef, John Fulljames, skaber iscenesættelsen af The Handmaid’s Tale, og han fortæller: “Vi opsætter den i kølvandet på en global fremgang for den yderste højrefløj, valget af Trump, hans kupforsøg, chokket over en global pandemi, en fratagelse af menneskerettigheder for kvinderne i Afghanistan og tabet af rettigheder i USA. Denne historie er en påmindelse om, at frihed er hårdt vundet og let tabt.”

The Handmaid’s Tale bygger på Margaret Atwoods roman fra 1985 om et perverteret, kvindeundertrykkende og totalitært regime i et goldt og fanatisk fremtids-USA. En global miljøkatastrofe med efterfølgende infertilitet har skabt grobund for et kup, og et religiøst rædselsregime har overtaget magten. Fødedygtige kvinder tvinges til graviditet og til at aflevere deres nyfødte børn til eliten. Makker de ikke ret, dømmes de til slavearbejde og den visse død.

Ruders’ opera havde urpremiere på Det Kongelige Teater i 2000, og i forbindelse med premieren udtalte Ruders “Atwood vender skytset mod sit store naboland i syd, USA, og hun er klar over, at der her ligger kræfter på lur, der, hvis de havde magt, som de har agt, slet ikke ville være fremmede for at danne et religiøst jerngrebs­regime, som det fiktive Gilead.”

Siden uropførelsen har Ruders’ opera været opført i både England, USA og Australien, og der er opsætninger på vej i Canada og Tyskland.

Den omfattende rolleliste tæller blandt andet Hanna Hipp og Sarah Campion som Offred og Offred before, Gisela Stille som Aunt Lydia, Hanne Fischer som Serena Joy, Jacob Skov Andersen som Luke, Morten Staugaard som Offred’s Commander, Clara Cecilie Thomsen som Moira og Paul Curievici som Nick. Herudover medvirker Det Kongelige Kapel, Det Kongelige Operakor, og forestillingens dirigent er Jessica Cottis.

The Handmaid’s Tale synges på engelsk med danske overtekster og opføres i et samarbejde med San Francisco Opera.

The Handmaid’s Tale spiller i Operaen fra 29. oktober – 15. november. Læs mere om forestillingen og se alle de medvirkende på kglteater.dk/handmaids-tale .

Iscenesættelse: John Fulljames
Dirigent: Jessica Cottis
Scenografi: Chloe Lamford
Kostumedesign: Christina Cunningham
Lysdesign: Fabiana Piccioli
Videodesign: Will Duke
Koreografi: Lidia Wos