Vinylplader – tilbagevenden til et kultfænomen

18. marts 2021

Sidste år oversteg salget af nye vinylplader for første gang i mange år antallet af solgte nye CD-udgivelser i USA. Men der er dog også salg i de brugte plader, hvor der også er stor aktivitet med køb og salg.

Det kan dog være en jungle at finde rundt i alle de termer fagfolk bruger om brugte plader. Det har de gode folk fra Plademesser.com heldigvis rådet bod på med denne artikel der handler om forkortelser i vinylverdenen. Her finder du en guide til 50 fagudtryk om vinylplader på dansk.

Egentlig startede siden som en pladebørskalender, men er senere gået hen og blevet en nyttig ressource, når man skal prissætte brugt vinyl eller har andre spørgsmål om brugte plader. Det er også der du finder en del rejsebeskrivelser med anmeldelser af vinylbutikker over hele verden.

Disse anmeldelser er humoristisk skrevet og omhandler ofte hovedpersonens hårdt prøvede kone “Lillemor”, der slæbes med rundt over hele verden for at jage brugte plader. Du finder en del artikler om pladebutikker i byer som Berlin, Barcelona, Hong Kong, Singapore, Los Angeles, Flensburg og mange flere.

De gode pladebutikker kan være svære at finde, så det er nyttigt med en hjemmeside fuld af tips og tricks til steder hvor det kan lykkes at gøre en god handel

For nyligt er der kommet en vinylshop til på siden. En shop der kun handler med brugte vinylplader. Der er cirka 680 titler til salg i alle genrer. Det forlyder at man kan sende en mail, hvis man mener en plade er for dyr.

En anden nyttig artikel fra Plademessers side er artiklen med titlen FAQ om vinyl.

Her får du svar på hvordan du blander rensevæske til plader, hvem der ejer verdens dyreste plade, hvilken vinylplade er Danmarks dyreste plade og en hel del andre spørgsmål om vinyl, du ikke aner at du havde.

Priserne på brugte plader er støt stigende for de mest populære udgivelser, hvis de vel at mærke ikke bliver genoptrykt. Der er nærmest gået sport i at genoptrykke gamle plader i nye spraglede farver.

Den seneste udgivelse fra tyske Kreator er kommet i ikke mindre end 16 forskellige varianter, så er det kun de mest garvede vinylfans der følger med på den galej.

Hvad er det så, der er så spændende ved vinylplader? Er det fordi det er et objekt man kan røre ved, føle på? I stedet for at kigge på en skærm eller en telefon der streamer musik? Man siger “you cant hug a download” og det er sandt.

Glæden ved at stå med et cover i hånden, studere de mange detaljer på det, læse indercoveret, se hvem der er med på pladen og lade sig inspirere til at høre andet musik fra samme band eller musikere.

Faktisk er der skrevet lange artikler om enestående covers som bandet Iron Maidens udgivelse “Somewhere in time”, hvor coveret har så mange detaljer og referencer at internetfolket konstant finder nye og spændende detaljer på det.

Det kan man ikke på sammme måde med en stream. Det at beslutte sig for “nu skal jeg høre en plade” er også en meget mere bevidst handling end at streame tilfældige ting på de forskellige streamingtjenester.

Det er noget der kan nydes, både æstetisk med coveret, men det lyder altså bare bedre med en LP end et download i dårlige mp3 kvalitet.

Det lader til at vinylens comeback har en langt mere permanent karakter end så mange andre comebacks, som smølfer, yoyoer og Zlatan Ibrahimovic på det svenske landshold.

God jagt på nye plader og god fornøjelse!