De 4 bedste typer af transskriptionssoftware

21. oktober 2023

Transskription defineres som “handlingen at behandle eller kopiere noget”, og i praksis er det processen med at overføre noget fra lyd til tekst. Det kan være et interview, en samtale, musik, hvad som helst, og det kan sandsynligvis oversættes.

Transskriptionssoftware hjælper folk med at oversætte mellem medier. I stedet for selv at skulle lytte til noget og oversætte/overføre informationen, kan softwaren gøre det for dig. Det bruges ofte inden for områder som journalistik, jura og endda inden for sundhedssektoren.

Du indtaster simpelthen en optagelse eller lydbid, og softwaren konverterer den for dig. Softwaren bruger ofte talegenkendelsesteknologi for at sikre nøjagtigheden. Desuden bruges kunstig intelligens ofte til effektivt at genskabe den menneskelige proces med at konvertere ord. Bonussen ved software er, at det er meget hurtigere!

Inden for software er der mange forskellige typer, alle med unikke færdigheder. Det kan være i transskribering fra bestemte filer, den tid, det tager at transskribere, eller endda det område af talen, du prøver at transskribere. Tag et kig!

1. Software til automatisk talegenkendelse (ASR)

ASR-software er afhængig af kunstig intelligens til at transskribere tale til ord. Normalt er dette ordret transskribering, hvilket betyder, at hvert enkelt ord eller lyd transskriberes. Denne metode bruges normalt til interviews, da en person kan indtaste en lydfil og læse den op ord for ord. Ud fra denne transskribering kan der foretages redigeringer.

Denne form for transskribering giver ord i realtid, dvs. så snart du har uploadet din lyd. Softwaren bruger en database med almindelige lyde, ord og sætninger til at matche din lyd med betydninger.

Denne form for transskription er fantastisk, hvis du ønsker at skabe en helt nøjagtig gengivelse af et møde eller en samtale. Intet vil blive udeladt. Men vær opmærksom på, at denne metode kan generere en masse tekst, hvoraf noget ikke er læseligt, da softwaren bare genskaber alt, hvad den hører. En samtale på 30 minutter kan meget hurtigt blive til 5000 ord!

Hvis du prøver at transskribere noget, f.eks. et stykke musik (som et band), vil softwaren også gøre sit bedste for at genskabe det. Det er måske ikke den mest pålidelige måde at transskribere på, da den bogstaveligt talt genskaber lyden! Sørg for at tjekke transskriberingen igennem for eventuelle fejl.

2. Software til transskription i realtid

Denne software kan også kaldes live transskriptionssoftware. Det gør, hvad der står på dåsen. Det transskriberer lyd, mens den bliver sagt. Det er virkelig vildt! Denne type software er især nyttig til live events, konferencer, online events osv. Det er fordi, det kan hjælpe folk med at få adgang til en skriftlig version af det, der bliver sagt. Det er fantastisk til tilgængelighedsformål.

Store virksomheder som Zoom, Google og Microsoft Teams tilbyder software til live transskribering sammen med deres mødefunktioner. Det kan være nyttigt for folk med nedsat hørelse eller bare folk, der har lettere ved at følge med i skrevne ord.

3. Specialiseret transskriptionssoftware

Noget software er specialiseret til at genkende ord, der er specifikke for bestemte brancher, for eksempel medicin. Medicinsk transskriptionssoftware er designet til at transskribere lægers notater. Derfor bruges det til at genkende medicinske termer og stenografi og kan endda gengive grafer og data. Hvor smart er det lige?

På samme måde findes der specialiseret software i den juridiske branche. Det kan være til at konvertere retsmøder, juridiske dokumenter eller fortrolige oplysninger. Softwaren er trænet til at genkende visse juridiske funktioner, så den kan gøre sit arbejde korrekt.

Ved at bruge en specialiseret transskriptionstjeneste kan man strømline sit arbejde og spare tid, når det kommer til transskription af lyd. Hvis den software, du bruger, genkender specialiserede termer, er det mindre sandsynligt, at du opdager fejl i udskriften. Det øger pålideligheden.

4. Software til videotransskription

Videotransskriberingssoftware er smart designet til at kunne tage lyden fra en videofil og transskribere den til skrevne ord. Det lyder måske (ingen ordspil!) ret ens med anden lydtransskriptionssoftware, men det er faktisk meget mere komplekst.

Denne type software kan være særlig nyttig til visse karrierer, såsom indholdsskabere på sociale medier eller tv-vært.

Samlet set er der masser af forskellige typer transskriptionssoftware, som du kan bruge til at få dit lydindhold oversat til skrevne ord. Afhængigt af dit ønskede publikum eller formål, vil der være en specifik software derude til dig! Meget software er gratis, og med lidt grundlæggende research kan du sikre dig, at du får arbejdet gjort.